MENU
PDF Opties

Wat hebben we daarvoor gedaan

Beleidsveld Milieu

  • Alle geplande milieucontroles bij bedrijven op de van toepassing zijnde milieuwet- en regelgeving zijn uitgevoerd. Het asbestdakenverbod wat in 2024 in zou gaan is door de Eerste Kamer afgewezen. De Rijksoverheid wil nu dat eigenaren op vrijwillige basis hun asbestdak verwijderen. In dat kader is de inventarisatie van de aanwezige asbestdaken in Purmerend afgerond en is informatie over verwijdering op de gemeentelijke website gezet. De gemeentewerf heeft ook een werkinstructie opgesteld hoe om te gaan met particulieren die hun golfplaten willen afgeven.
  • Om zwerfvuil en afvaldumpingen tegen te gaan, wordt sinds enkele jaren civielrechtelijk opgetreden. Hierbij worden de kosten van het opruimen van het afval daar waar mogelijk op de overtreder verhaald. Dit blijkt succesvol te werken vanwege de hoge mate van betalingsbereidheid en verdere daling van het aantal overtredingen (9% minder in 2019 ten opzichte van 2018).
  • De resultaten op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving en het onderdeel milieu zijn gerapporteerd in het evaluatieverslag van 2019. Jaarlijks krijgen wij van de Omgevingsdienst IJmond een jaarverslag waarin de door hun uitgevoerde activiteiten zijn beschreven.
  • Met de Omgevingsdienst IJmond is samengewerkt om bij een aantal garagebedrijven te controleren op de verwerking van bedrijfsafval. Gebleken is dat de afgifte van afvalstoffen bij de kleine garagebedrijven vaak niet correct plaatsvindt. De desbetreffende bedrijven zijn door de gemeente hierop aangeschreven. In 2020 worden bij alle kleine garagebedrijven gerichte (afvalstoffen)controles uitgevoerd.
  • Naar aanleiding van een toenemend aantal klachten over geur en geluid van de horecabedrijven op de Koemarkt zijn in 2019 alle horecaondernemingen op de Koemarkt gecontroleerd op bouw- en milieuvoorschriften. Er zijn diverse overtredingen geconstateerd. De meest voorkomende overtreding was het niet op juiste wijze afvoeren van bakdampen. De betreffende horecaondernemingen zijn aangeschreven om de overtredingen te beëindigen en of het nemen van maatregelen.
  • In 2019 zijn bij 42 bedrijven gecontroleerd of aanwezige bovengrondse olietanks voldoen aan de milieuregels.
  • Klachten met betrekking tot milieuactiviteiten zijn toegenomen ten opzichte van 2018. De meeste klachten gaan over geluid- en geuroverlast afkomstig van horecabedrijven. De klachten zijn op een adequate wijze afgehandeld.
  • In 2019 is er een communicatiecampagne gestart gericht op meer bewustwording omtrent afvalscheiding. Daarnaast is er in mei 2019 een goed bezochte "open afvaldag" georganiseerd in samenwerking met HVC- compostering.
  • In oktober 2019 is gestart met de pilot gft inzameling hoogbouw bij de flats Ooster- en Westervenne. Hiervoor is er bij elke flat een verzamelcontainer geplaatst die met behulp van een toegangspas voor alle deelnemers te gebruiken is.
  • Met basisscholen wordt bekeken hoe gefaciliteerd kan worden in afvalscheiding en educatie. Hiervoor is de afvalstoffenverordening aangepast.
  • Het onderzoek naar de kosten en baten van omgekeerd inzamelen is bijna afgerond en zal in het eerste kwartaal van 2020 ter informatie naar de raad gestuurd worden.

Beleidsveld Duurzaamheid

  • Er is uitvoering gegeven aan de onderdelen die zijn opgenomen in de Duurzaamheidsagenda 2019-2022 voor zover hiervoor in de begroting middelen zijn opgenomen. Een korte evaluatiehiervan wordt in 2020 aan de gemeenteraad aangeboden.
  • Er is onder de eigenaren van de Pilotwijk een deelname bereikt van ruim 90%. In 2019 is inmiddels een deel van de pilotwoningen van het aardgas gegaan. De overige pilotwoningen volgen in de eerste helft 2020. Door het uitvoeren van de pilot Aardgasvrij in Overwhere-Zuid wordt inzicht verkregen hoe verder gegaan kan worden met het aardgasvrij maken van de nog 10.000 woningen in Purmerend. Er is subsidie verleend voor duurzaamheidsinvesteringen, die niet op korte en/of middellange termijn rendabel zijn. Daarnaast is een eerste bijdrage geleverd aan de invulling van de Regionale Energie Strategie (RES) Zaanstreek Waterland.
  • Het subsidieplafond van de gemeentelijke subsidieregeling verduurzaming particuliere woningen was binnen een half jaar bereikt. Dit kwam vooral door particuliere aanbieders van zonnepanelen die in hun benadering bewoners overgehaald hebben tot aanschaf van zonnepanelen. Na het bereiken van het subsidieplafond werd intensief gebruik gemaakt van de mogelijkheid om een Duurzaamheidslening te benutten voor het financieren van zonnepanelen. Ook dit kredietplafond werd binnen enkele maanden bereikt.
  • Er was veel belangstelling voor de Duurzaamheidsevenementen. De Duurzaamheidsbeurs vond in 2019 plaats in de Beemster. Hoewel deze goed werd bezocht waren er minder bezoekers dan in 2018 toen het in Purmerend werd gehouden. Dit lag niet aan de organisatie van het evenement maar door de gunstigere ligging van Purmerend in de regio. Ook de Solarbotenrace in Purmerend werd druk bezocht en de activiteiten hieromheen waren eveneens zeer geslaagd.