Er is meer wijkgericht toezicht georganiseerd, met meer betrokkenheid van inwoners en ondernemers. De grootste ergernissen zoals jeugdoverlast, hondenoverlast, verkeersonveiligheid en afval is projectmatig aangepakt. Alle wijken in Purmerend hebben twee handhavers die fungeren als aanspreekpunt voor de wijkagenten, wijkmanagers, bewoners en ondernemers.
Jaarlijks wordt een uitvoeringsprogramma opgesteld, waarin de toezicht- en handhavingsactiviteiten zijn opgenomen. De thematische en projectmatige activiteiten maken deel uit van het uitvoeringsprogramma. De resultaten zijn gerapporteerd in het Evaluatieverslag VTH 2019.
In 2019 zijn er op het gebied van handhaving de nodige inspanningen verricht om illegale bewoning van bedrijfspanden op met name industrieterreinen tegen te gaan. Bij een aantal bedrijfspanden is illegale bewoning geconstateerd en is bestuursrechtelijk opgetreden.
Diverse hennepkwekerijen (met gevaarzetting) zijn in 2019 bestuursrechtelijk ontmanteld. Hierbij zijn ook panden voor een bepaalde periode gesloten.
In het 4e kwartaal 2019 zijn de parkeergebieden uitgebreid. De tijden voor betaald parkeren zijn in het centrum tot 21.00 uur verruimd. Dit zorgt ervoor dat er van maandag t/m zaterdag van 09.00 uur tot 21.00 uur parkeertoezicht moet zijn. Als gevolg hiervan is de personele capaciteit van team Handhaving uitgebreid met 6,85 fte.
Op 1 mei 2019 heeft de gemeente een app (Mijngemeente app of MOR app) voor het doen van meldingen openbare buitenruimte in gebruik genomen. Dit betekent dat inwoners via de app meldingen kunnen doen en dat meldingen die gedaan worden via het KCC of de gemeentelijke website hierin worden geregistreerd. Als gevolg hiervan is het aantal meldingen en verzoeken voor team Handhaving met 62% gestegen t.o.v. 2018.
De handhavingsprioriteiten worden mede gebaseerd op wat inwoners en bedrijven belangrijk vinden en dat problemen waar mogelijk in gezamenlijkheid worden opgelost. Binnen de mogelijkheden die de gemeente heeft, wordt gezocht naar de beste weg die leidt tot de oplossing van een probleem. Naast dat de handhavers repressief optreden tegen overtredingen, zoals parkeren, afvaldumpingen, jeugd- en hondenoverlast en in het kader van verkeersveiligheid, werken zij ook oplossingsgericht.
Speerpunt van toezicht en handhaving blijft gericht op verstrekking van alcohol aan jongeren onder de 18 jaar. Verder is er met diverse interne en externe partners (o.a. GGD, Brijder, verenigingen) gewerkt aan bewustwording van de gezondheidsrisico's van alcoholgebruik. In 2019 is de sanctiestrategie en werkproces testkopers vastgesteld. Aan de hand van de werkproces testkopers zijn er tekstkopers ingezet die gecontroleerd hebben op de verstrekking van alcohol aan jongeren bij horeca-ondernemers en bij de thuisbezorg branche.
Verder heeft een extern bureau in augustus 2019 onderzoek gedaan naar de naleving van het verbod op doorschenken aan klanten in kennelijke staat van dronkenschap in de commerciële horeca van Purmerend. Hierna zijn zogenaamde ‘normsessies’ doorschenken bij dronkenschap georganiseerd met een aantal cafés.
Qua woninginbraak zijn de cijfers van 2019 de laagste in de afgelopen vier jaar. De andere high impact crimes laten min of meer eenzelfde tendens zien en staan ook al jaren vrij laag.
De vrijwilligers van Ogen en Oren zijn dit jaar in het wit gestoken, omdat de gele hesjes teveel associaties opriepen met het oog op de “gele-hesjes-stakers”. De vrijwilligers vonden het erg onprettig dat zij er reacties over kregen op straat.
Ten aanzien van subjectieve veiligheid kan gewezen worden naar de omnibusenquête van 2019, waarin de inwoners van Purmerend de veiligheid overdag het rapportcijfer 8,5 geven en een 7,7 voor de avond. Dit is iets hoger dan in 2013 en 2015, maar hetzelfde als in 2017.
De veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland had dit jaar een uitdagend jaar na de taakstelling van het Algemeen Bestuur om een miljoen te bezuinigen. Begin december heeft ditzelfde Bestuur zijn respect uitgesproken over de wijze waarop de regio dit heeft aangepakt en is akkoord gegaan met het voorstel vanuit het managementteam. Dit was weliswaar niet het miljoen, maar het meest haalbare om een effectieve veiligheidsregio te behouden.
In het najaar is er een masterclass cybercrime gehouden voor ondernemers van Purmerend en Beemster. Dit is gedaan in samenwerking met het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing en PRO Purmerend. Dit om de cyberweerbaarheid te vergroten onder de ondernemers. Ook is een overvaltraining georganiseerd voor de diverse kringloopwinkels van Noppes. Beide trainingen waren goed bezocht en de avonden werden zeer op prijs gesteld door de doelgroepen.
Op het gebied van aanpak georganiseerde ondermijnende criminaliteit zijn flinke stappen gezet, maar worden ook de grenzen van hetgeen medewerkers “er bij kunnen doen’ gevoeld. Lang niet alles wat gesignaleerd wordt kan worden opgepakt. In het kader van vergroten van bewustwording is Prof. Hans Boutellier, hoogleraar Veiligheid en Veerkracht, Vrije Universiteit Amsterdam uitgenodigd. Hij heeft een interactieve presentatie gehouden in de raadszaal voor ambtenaren en raadsleden. Vanuit de Gezagsdriehoek is het projectteam ondermijning gestart en is er een eerste integrale controle geweest in industrieterrein De Koog (gelijk meerdere hennepplantages geconstateerd en ontmanteld). Verder is gewerkt aan harmonisering Damoclesbeleid in de regio, is een APV wijziging voorbereid t.a.v. het dragen van zichtbare uitingen van verboden groeperingen opgesteld (en begin 2020 gerealiseerd).
Zorg en Veiligheid: onder het project Allen voor Eén zijn in 2019 diverse onderwerpen opgepakt. Hieronder vallen de aanpak voor personen met verward gedrag, de werkwijze en aanpak van de wachtlijst bij Veilig Thuis, de doorontwikkeling van het Zorg- en Veiligheidshuis, het sturen op een betere netwerkaanpak en het inregelen van de nieuwe Wet voor de Verplichte GGZ. De rode draad hierin is “lokaal beleggen, tenzij …” Waar het helpend is maken we regionale afspraken, maar altijd met het oog op een passende uitwerking voor onze inwoners.